Overheden zijn gek op belastingen en vooral op de vaak complexe regels die daarbij horen. Dat is geen Nederlands fenomeen, maar wereldwijd het geval. De Amerikaanse site Christian Science Monitor zette er 12 op een rij. Hieronder publiceren we een bloemlezing.
1. Belastingvrijstelling voor kunstenaars (Ierland)
Schrijvers, componisten, schilders en beeldhouwers hebben het goed in Ierland. Als je daar werk produceert van artistieke waarde, kun je een belastingvrijstelling krijgen van omgerekend 40.000 dollar.
2. De belastingdienst moet de naam van je kind goedkeuren (Zweden).
De voornaam Ikea werd afgekeurd, net als die van Allah, maar Google en Lego mogen weer wel. Ziehier het namenbeleid van de Zweedse belastingdienst.
Iedere inwoner moet de voornaam van zijn kind binnen 5 jaar laten goedkeuren, op straffe van een boete van omgerekend 770 dollar. Protesteren helpt niet, zoals de ouders van ‘Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116’ (inderdaad, een protestnaam) ervoeren.
3. Meer paffen om de accijnsinkomsten te verhogen (China)
Toegegeven, het nieuws is van 5 jaar geleden, maar te mooi om niet te noemen. In 2009 verordonneerden de autoriteiten in de Chinese provincie Hubei dat de bewoners meer moesten roken. Een speciaal team zag toe op de naleving.
Doel was de belastinginkomsten te verhogen én de regionaal belangrijke sigarettenindustrie een impuls te geven. Het is onbekend of dit nog staand beleid is. Landelijk pakt de overheid het roken juist stevig aan. Dit jaar wordt een verbod op roken in openbare ruimtes van kracht.
4. FIFA en haar vriendjes betalen geen belasting
Voetbal is soms machtiger dan een nationale overheid. De FIFA eist tegenwoordig van een gastland dat de voetbalorganisatie (grotendeels) is vrijgesteld van lokale belastingen. Ze wil bijvoorbeeld geen invoerrechten of inkomsten- en omzetbelasting betalen.
Het beleid geldt ook voor de partijen met wie FIFA samenwerkt rond een WK, zoals de makers van officiële prullaria en mediabedrijven. Bizar, omdat het gastland veelal miljarden moet investeren in de infrastructuur om een WK te kunnen organiseren.
5. Belastingaftrek voor speeltje in ontbijtgraan (Canada)
Voor kinderen blijft het spannend: graven in een pak met ontbijtgranen, op zoek naar een speeltje. Blijkbaar wil de Canadese overheid dat stimuleren, want wie een speeltje toevoegt, betaalt als ontbijtgranenfabrikant minder belasting.
6. Bizarre btw-regels (Nederland)
Een toevoeging van Z24: Mathijs Bouman beschreef al eens uitgebreid de absurditeiten in de Nederlandse omzetbelasting. Konijnenvoer kent een 6 procentstarief voor de btw, hamstervoer wordt belast met 21 procent; bloemboeketten: 6 procent, bloemstukken 21 procent; kleurboek 6 procent, blocnote 21 procent. Lees hier alle bizarre voorbeelden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl